mei 25

Ik ben een lunchpakketje

lunchpakketje-2-jpg‘Wat gaf de kleine jongen aan Jezus toen Hij vijfduizend mensen te eten moest geven? ‘Zijn lunchpakket’, zei ik.
De stem zei: ‘En wat denk jij, had hij er verstandig aan gedaan om te zorgen dat hij de volgende keer een paar vrachtwagens vol broden en vissen bij zich had, zodat Hij geen wonder meer hoefde te doen?’ Ik zei: Nou… nee.’ 

Dit las ik in het mooie boek Spoken van Adrian Plass. En het raakte me.

Afgelopen week zat ik in de tuin bij een echtpaar. We praatten over het overlijden van hun dochter.
Ze vertelden me dat ze met sommige mensen beter over haar sterven kunnen praten dan met anderen. Bepaalde reacties kunnen soms hard overkomen.
Even later kregen we het over het avondmaal en de plek van kinderen. Hij zei: ‘Woorden hebben kracht. Er hoeft maar een artikel over kinderen en het avondmaal in de krant te staan, dat helpt om op een andere manier te denken.’

Een andere vrouw vertrouwde me deze week toe dat ze zich snel afgewezen voelt door de opmerkingen van anderen over haar en haar gezin. Daar kan ze zich nog lang rottig door voelen.

En bij beide voorbeelden dacht ik: ‘Oei, als ik maar niet lompe of harde opmerkingen heb gemaakt’. Ik kan soms ook zo ondoordacht dingen zeggen.

Woorden hebben kracht… ik vind het eng!

Terwijl ik zo graag beter zou kunnen spreken. Zo graag beter zou kunnen schrijven. Ik verlang ernaar om iets van Gods liefde door te geven. Maar ik bak er maar weinig van. Ik voel me ontzettend beperkt.
En toen las ik dat stukje over de jongen en zijn brood.

Ik ben een lunchpakketje.
Gewoon een boterham met hagelslag en één met jam.

Dat is genoeg zodat Jezus er een wonder mee kan doen.

Here zegen dit lunchpakketje, amen!

mei 12

Jongeren in de kerkdienst – Connect

Afgelopen week las ik een artikel van Matthijs Vlaardingerbroek over tieners in de kerkdienst.

Hij schrijft: ‘Waarom zou je zoveel investeren in de geloofsontwikkeling van je kinderen om je tieners daarna jarenlang een preek voor te schotelen, die ze niet begrijpen?’

connectAls jongerenwerker in mijn gemeente in Putten, heb ik vaak over deze vraag nagedacht. En sinds een tijdje heb ik hier een nieuwe vorm voor bedacht en geïntroduceerd. We noemen het Connect.

Connect is een super kort moment van 1-3 minuten, waarin iemand uit de gemeente een persoonlijk of tastbaar voorbeeld bij de preek geeft.

En eerlijk, het helpt niet alleen tieners, het helpt mij ook! Ik kan nu veel beter onthouden waar de preek van vorige week over ging.  Het ging over zout. Elke keer als ik een zoutpot pak, denk ik aan de preek en vraag ik mij af of ik deze dag voor een ander als ‘zout’ ben geweest. En die week dáárvoor ging het erover of ik doe wat de Koning van mij vraagt. Ik had voor elke dag in die week een alarm gezet op mijn mobiel. En als het alarm afging, stelde ik mijzelf de vraag of ik me op dat moment gedroeg als een kind van de Koning.

 

Qua organisatie valt het reuze mee om dit tijdens de dienst in te voeren! Op dit moment doen 12 mensen mee met Connect, dus we zijn 1x per kwartaal aan de beurt. En we mailen de predikant van te voren zodat hij op de hoogte is, en eigenlijk is dat het wel.

Mocht je toch wat meer tips en spelregels krijgen, ik heb ze op een rijtje gezet. Mail gerust, dan stuur ik wat meer informatie. (info@josekorsaan.nl)