november 9

De haan

Als ik terugkijk op mijn leven, zie ik groei en ontwikkeling.

Ik herinner me als de dag van gisteren hoe stikzenuwachtig ik was als ik een kinderpraatje voor in de kerk gaf.

Ik weet hoe negatief ik over mezelf dacht. Tot ik ontdekte dat ik met die gedachte God tekort doe. Hij heeft mij gemaakt. En blijkbaar met een doel. Ik ben jarenlang op zoek geweest naar mijn gaven, mijn passie, mijn inbreng in dit leven. Ik was vreselijk onzeker en durfde mijn plek niet te pakken.

En toch kreeg ik steeds weer vragen en opdrachten die bij mij pasten. Ik leerde ook om ‘nee’ te zeggen als ik iets moest doen waar ik niet goed in ben. (Koken bijvoorbeeld..;))

Afgelopen voorjaar kwam er een nieuwe vraag op me af: ‘Wil jij trainingen over identiteit geven aan jongeren in Tanzania?’

Ik wist niet wat me overkwam met deze vraag! Waarom ik? Dat kan ik niet! Ik spreek geen Engels en wat kan ik nou bijdragen (als westerling) in een Afrikaanse cultuur?!

Bovendien, wil ik er zoveel geld aan besteden en wil ik gaan vliegen wat niet goed voor het klimaat is?

Na veel denken, bidden en praten, heb ik toch de keus gemaakt om in maart 2018 naar Tanzania te gaan. Met deze overtuiging: Soms zijn het kleine impulsen die een jongere verder helpt. Wie weet mag ik daar iets zeggen/doen/uitstralen van Gods liefde.

Laatst hadden we een bijeenkomst als voorbereiding op de reis. Het thema van deze avond was: Deborah, sta op!

Als je grenzen verlegt, dingen doet die je nooit gedaan hebt, is dat spannend. Maar je vergroot er je gebied en ervaring mee.

En toen kwam het verhaal over de haan. haan

Een haan kondigt de nieuwe dag aan door te kraaien. Dat vinden veel mensen niet fijn, zo ’s morgens vroeg. Dus wil je voorkomen dat een haan vroeg kraait, dan kun je hem in een nachthok zetten. Soms helpt dit, maar veel hanen blijven vroeg kraaien. Ze doen waarvoor ze geschapen zijn. Een oplossing om het kraaien te stoppen is dan: zet de haan in een hok met een laag plafond. Zo kan de haan zich niet uitstrekken om te kraaien.

Dat is wat veel mensen overkomt: Ze laten zich door hun eigen mitsen en maren belemmeren om te doen wat ze eigenlijk willen. Of ze laten zich belemmeren door de mening van een ander. En weer anderen zijn bang om zich te laten zien en horen omdat ze zichzelf niet de moeite waard vinden.

Langzamerhand leer ik om iets meer van mezelf te laten zien en te horen. Misschien is het irritant. Soms doe ik het niet goed. En toch, ik geloof dat God ieder mens heel speciaal gemaakt heeft om te doen waarvoor je gemaakt bent: Met jouw gaven God dienen!